Welkom op de site van Toegankelijk Bloemendaal   Click to listen highlighted text! Welkom op de site van Toegankelijk Bloemendaal

Wat kunt u doen?

Er zijn twee manieren waarop u kunt helpen om onze gemeente zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking.

Z

Signaleren en doorgeven

ongelukkig geplaatste kliko's op de straat

Ziet u op straat hindernissen zoals ongelukkig geplaatste kliko’s ondergrondse containers, verkeersborden of een stoep waarvan de tegels schots en scheef liggen laat het ons dan weten. Wij zullen er zorg voor dragen dat de melding op de juiste plaatst terecht komt en dat er zo snel mogelijk iets mee wordt gedaan.

Hetzelfde geldt uiteraard voor niet toegankelijke winkels, restaurants, cultuurinstellingen, speeltuinen en openbare voorzieningen. Mocht u ergens tegenaan lopen laat het ons dan weten!

Z

Zelf een handje helpen

 1. Plaats u kliko niet midden op stoep.
 2. Laat kinderspeelgoed en kettingsloten niet rondslingeren op de stoep.
 3. Snoei regelmatig de beplanting tussen uw voortuin en de stoep. Laat uw planten of heg niet steeds meer ruimte op de stoep in beslag nemen. Als een rolstoeler of iemand met een taststok ‘door een heg’ moet, kan hij er natte kleren, insecten of schrammen in zijn gezicht of nek aan overhouden.
 4. Hou rekening met waar u uw fiets neerzet.
 5. Steekt de achterkant van de fiets in het openbare rek niet te ver uit, zodat deze de stoep alsnog blokkeert?
 6. Hou rekening met uitstekende delen als een fietsstuur of overhangende beplanting. Blinden/slechtzienden ‘zien’ met hun taststok geen overhangende takken en rolstoelers moeten vaak uitwijken voor fietssturen op ooghoogte. Blinden/slechtzienden krijgen regelmatig een fietsstuur in hun buik.
 7. Parkeer de auto alleen op de daarvoor bestemde plekken en zorg ervoor dat de auto geen vrije doorgang of helling (ramp) blokkeert. Dat kan voor iemand die zich al moeilijker verplaatst een lange omweg betekenen.
 8. Parkeer de auto niet (te ver) op de stoep. Zeker niet op plaatsen waar de stoep al smal is.
 9. Klap de spiegels van uw auto in. Het beschermt de spiegels tegen ‘slordige’ weggebruikers en het voorkomt beurse plekken of zelfs gekneusde ribben bij blinden en slechtzienden.

Een kleine moeite, veel resultaat!

Regels

Dit vraagt de wet van overheid en burgers:

 • Tussen uw huis en het straatmeubilair (o.a. banken, prullenbakken, paaltjes en wegaanduidingen) moet minimaal 1 meter vrije ruimte zijn. Dat zijn ruim 3 standaard stoeptegels.
 • Tussen uw huis en voorwerpen op de rijbaan moet minimaal 1,5 meter vrije ruimte zijn. Dat zijn 5 standaard stoeptegels.
 • Is uw stoep smaller dan 1 meter? Dan is er geen ruimte voor een bankje, beplanting of fietsen.
 • Tot 2,4 meter boven straatniveau mogen voorwerpen (zoals beplanting en vlaggen) de vrije ruimte niet belemmeren.

 

Ga naar de inhoud Click to listen highlighted text!